Stad Peer opent speel-, leer- en doe-expo ‘Weet wat je eet’

Gepubliceerd op: vrijdag 1 maart 2024
Wat eet je eigenlijk? En waar komt dat vandaan? Eet je iets gezond? En wie heeft er de tijd en liefde ingestoken om dit product te maken? Op al deze vragen krijg je een antwoord op de interactieve tentoonstelling ‘Weet wat je Eet’ in Breugelhoeve.

’Weet wat je eet’ neemt je mee van grond tot bord. Zelf op ontdekking gaan, speelse uitdagende spelletjes en frisse technologie gaan er hand in hand. De tentoonstelling is voornamelijk gericht op klassen uit de lagere school. Per graad is er een andere inhoud voor de tentoonstelling. Maar ook toeristen (gezinnen, families) kunnen een bezoek aan deze expo brengen.

'Weet wat je eet' is de opvolger van Bazaar Kastaar, de landbouweducatieve tentoonstelling die meer dan 10 jaar heel wat klassen ontvangen heeft. We verwachten voor deze nieuwe expo jaarlijks zo’n 2.500 leerlingen van het lager onderwijs. Scholen uit Peer kunnen gratis van dit aanbod gebruik maken.

Er is bewust gekozen om in deze nieuwe tentoonstelling een breed landbouwverhaal te brengen. We vertrekken vanuit 6 zeer actuele thema’s die vandaag de landbouw kleuren en zo wordt het verhaal van de verschillende landbouwsectoren verteld. Volgende thema's komen aan bod:

  • Een gezonde bodem.
  • Landbouw en klimaat.
  • Eerlijke prijzen voor de landbouwer.
  • De herkomst van je eten.
  • Dierenwelzijn.
  • Reststromen in de landbouw.

Meestal wordt de tentoonstelling aangevuld met een boerderijbezoek. De kinderen kunnen hier met hun eigen ogen zien hoe de boeren ons voedsel produceren en wie deze gepassioneerde mensen zijn die dagelijks voor ons lekker, vers en lokaal voedsel zorgen.

De tentoonstelling bestaat uit 4 delen:

  • De inkomruimte: Op leuke melkkrukjes maken de kinderen op een groot scherm kennis met een boerenzoon of -dochter uit Peer, die vertelt over het leven op de boerderij.
  • De winkel: Daarna gaan de kinderen in de hoevewinkel op zoek naar de ingrediënten die op hun winkellijstje staan. Via het scannen aan de kassa ontdekken ze welke producten lokaal zijn geproduceerd en welke niet.
  • De hooizolder: De boerenzoon of -dochter daagt de kinderen uit aan de hand van 6 vragen. Zo ontdekken ze de tentoonstelling op de hooizolder via video, borden en interactieve aanraakschermen.
  • De kookworkshop: Als ‘Weet wat je eet’ wordt bezocht in klasverband, is de expo altijd gecombineerd met een kookworkshop. De leerlingen gaan in kleine groepjes aan de slag met de ingrediënten die ze kennen uit de tentoonstelling. Zo maken ze samen soep, toast en een dessert. 

‘Weet wat je eet’ is gerealiseerd door Stad Peer i.s.m. Provincie Limburg, Leader: het Europees fonds voor Plattelandsontwikkeling en Bedrijfsgilde Peer.

Meer info op www.peer.be/weet-wat-je-eet.